• NOLLVISION FÖR FRÄMLINGSFIENTLIGHET



    Några tips för dig som vill hjälpa oss att skapa en vänligare och mer tolerant tillvaro i Södertälje

    REGNBÅGSFLAGGA SKAPAR POLITISK STRID I SÖDERTÄLJE



    "Att flagga regnbågsflaggan är en viktig symbolhandling - att man visar att man backar upp alla gruppers rättigheter", säger Tage Gripenstam till DN.

    C vill öka antalet miljöbilar

    Upplagd av Tage Gripenstam On 17:21

    Publicerad på LTs debattsidan 19 november 2008

    Av nyfikenhet på nya spännande lösningar i arbetet med att påskynda övergången till miljöbilar och bidra till minskade koldioxidutsläpp besökte centerpartiet i Södertälje Toyota i både Sundbyberg och Södertälje. Det koncept som Toyota arbetat fram för att erbjuda personal hos företag och offentliga arbetsgivare personbil är mycket spännande och jag och centerpartiet drar därför slutsatsen att Södertälje kommun nu har möjligheten till och måste göra en aktiv satsning för miljön och trafiksäkerheten.

    Därför föreslår centerpartiet till kommunstyrelsen i dag, att kommunen genom avtal erbjuder sin tillsvidareanställda personal att leasa miljöklassade bilar och betala kostnaden via ett bruttolöneavdrag. Om fler bilmärken kan erbjuda samma koncept förstärker det arbetet med att öka andelen miljöbilar snabbt.


    I syfte att hitta långsiktigt hållbara och kostnadseffektiva lösningar har centerpartiet tagit initiativ till projektet som syftar att Södertäljes transport- och kollektivtrafiksystem ska hålla absolut världsklass. Vårt initiativ och arbete har inneburit att Södertälje kommun tillsammans med Scania buss, SL och Swebus gemensamt försöker lösa detta. Centerpartiet är miljöns förkämpe, första miljömotionen i riksdagen skrev vi 1968. Här i Södertälje vill vi inrätta av mobilitetskontor, slopat användandet av dubbdäck och däck med HA-oljor samt anlägga gång- och cykelvägar mellan kommunens tätorter.

    Nu tar centerpartiet nästa steg. Övergången till miljöbilar måste påskyndas, i linje med vår strävan efter hållbara trafiklösningar. Toyota är ett av världens ledande och innovativa företag med totalkoncept i sitt miljöarbete. Redan när företaget bildades beslutade man av resurshushållningsskäl att inte lägga sina lokaler på odlingsbar mark, något som fortfarande gäller. Med anledningen av att Toyota har haft en vision om en hållbar mobilitet och att detta genomsyrar hela företagets arbetssätt, ville vi i centerpartiet ta del av deras erfarenheter. Toyota karakteriseras i dag som ett företag som hittar och förverkligar innovativa lösningar som minskar bilars miljöpåverkan. Begreppet hållbar mobilitet är grunden till deras strävan att skapa den ultimata miljöbilen med noll utsläpp och i dag gör de stora forskningsinsatser inom området.

    Toyota är dessutom känt för sitt arbete med att införa ett globalt miljöledningssystem för hela företaget. De är en inspirationskälla för många stora industriföretag till exempel Scania, där de är föregångare för Lean-modellen i Sverige. Något som allt fler tar efter för att skapa en bra och effektiv arbetsmiljö.

    I Södertälje vill vi gå ett steg längre i vårt klimatarbete och våra goda personalsatsningar. Genom att erbjuda personalen att utnyttja kommunens leasingavtal uppmuntras anställda att byta ut sina äldre personbilar till nyare miljöbilar och därmed bidra till att koldioxidutsläppen minskar. Nyare bilar ökar som regel också trafiksäkerheten.

    Andra fördelar med erbjudandet är att Södertälje kommun kommer att betraktas som en modern arbetsgivare med insikt om nya trender i samhället. Vi vill kunna behålla och locka till oss kompetenta och medvetna medarbetare som också ska känna sig stolta över att arbeta i en kommun som är miljömedveten och mycket mån om sina anställda.

    I dag finns det ett antal kommuner och företag runt om i landet som erbjuder liknande möjligheter till sina anställda i form av personalbilar eller miljöbilspool som till exempel Höörs, Borås och Tyresö kommuner.

    0 Response to "C vill öka antalet miljöbilar"