• NOLLVISION FÖR FRÄMLINGSFIENTLIGHET



    Några tips för dig som vill hjälpa oss att skapa en vänligare och mer tolerant tillvaro i Södertälje

    REGNBÅGSFLAGGA SKAPAR POLITISK STRID I SÖDERTÄLJE



    "Att flagga regnbågsflaggan är en viktig symbolhandling - att man visar att man backar upp alla gruppers rättigheter", säger Tage Gripenstam till DN.

    Publicerad på Lts debattsida 11 mars 2009

    Runt om i kommunen börjar problemen med hur man ska ta hand om avloppet från våra toaletter bli allt större. Tillväxtområden i Enhörna riskerar att stanna upp därför att det behövs nya VA-lösningar och det blir för dyrt att ansluta till det kommunala nätet, vilket tidigare utlovats. Det är ett förskräckande exempel på hur utvecklingen stannar upp på landsbygden.

    I Hölö-Mörkö kommundel greps man av panik 2007 och bestämde sig för att lägga en detaljplan runt Kyrksjön och Lillsjön i stället för att snabbt lägga fram krav på hur toalett- och BDT-vatten ska tas om hand. Man fantiserar om att gemensamhetsanläggningar och detaljplan ska lösa problemet.

    I själva verket lägger man en död hand över hela området, inte ens de som vill byta till ett bättre system vågar göra det eftersom detaljplanen blir klar tidigast 2012 troligen 2013 som det ser ut just nu. Över 300 befintliga hus drabbas och inga nya kan byggas. Ett fruktansvärt slöseri med tid, både för invånare och miljön.

    Nej häv beslutet om detaljplan och inför regler för hur avloppen ska utformas.
    Lokalt omhändertagande enligt centerpartiets motion i kommunfullmäktige är en bra lösning på problemet, vilket skulle tillåta en fortsatt utveckling av boendet på vår landsbygd och samtidigt gynna miljön.

    Systemet (som redan finns i Eskilstuna och Norrtälje) innebär att toalettavloppet hanteras separat med vakuumsug och väldigt lite vatten, investeringen är överkomlig, transportbehovet minskar och fekalierna går att hygienisera till rimliga kostnader för att sedan återföras till kretsloppet. Lönsamt för enskilda, lantbrukare och miljön. BDT-vattnet hanteras separat och enklast med en separat markbädd.

    Vi kan inte vänta, därför:
    • Återinför kretsloppet, starta med enskilda hushåll på landsbygden. Tekniken finns. Vänta inte på resultatet av försöksverksamhet och krav på detaljplaner.
    • Starta ett samarbetsprojekt med markägare för att rena utloppsvattnet från Kyrksjön till Östersjön.

    0 Response to "Fortsätt utveckla landsbygden – satsa på våtkompostering"