• NOLLVISION FÖR FRÄMLINGSFIENTLIGHET



    Några tips för dig som vill hjälpa oss att skapa en vänligare och mer tolerant tillvaro i Södertälje

    REGNBÅGSFLAGGA SKAPAR POLITISK STRID I SÖDERTÄLJE



    "Att flagga regnbågsflaggan är en viktig symbolhandling - att man visar att man backar upp alla gruppers rättigheter", säger Tage Gripenstam till DN.

    Småföretagare satta på undantag i välfärden

    Upplagd av Tage Gripenstam On 15:15

    Publicerad LTs debattsida 22 juni 2009

    Centerpartiet vill uppmuntra småföretagandet genom att minska regelkrånglet och utreda ett ekonomiskt trygghetssystem som passar småföretag. Människor uppmanas att starta eget. Det svenska näringslivet måste utvecklas och företagande stimuleras. Det är lovvärt.


    I tider av arbetslöshet uppmanas arbetslösa att starta företag när det är svårt att anställning. Det ser bra ut i arbetslöshetsstatistiken men kan innebära en ekonomisk katastrof för den enskilde. Som egen företagare står man utan ekonomiskt skyddsnät och det är det som inte tidigare drivit företag som känner till.

    Det
    finns ingen a-kassa för konsulten som är utan uppdrag i några månader, eller för butiksägaren vars butik är tom kunder. Lösningen är att låna pengar till lön banken, eller att lägga ner verksamheten och anmäla sig som arbetslös. Har man gjort en stor investering i sin verksamhet blir detta en ekonomisk förlust och därför är det något de flesta företagare inte gör lättvindigt.

    Egenföretagaren
    som blir sjuk kan inte sjukskriva sig utan en extra försäkring, en merkostnad den anställde slipper. Som företagare måste man besitta kunskaper inom många fler områden än det som är själva kärnverksamheten ekonomi, arbetsrätt, miljölagar med mera.
    Regelsystemen
    är omfattande.

    Begångna
    misstag grund av okunskap kan innebära åtal, böter, straffskatt, att
    bli
    satt i personlig konkurs och näringsförbud. Ändå uppmanas alltså arbetslösa, även människor som saknar dessa kunskaper, att starta eget. Vad som händer därefter kan inte fångas upp av det ekonomiska trygghetssystemet. Det tycker vi är ansvarslöst.

    Ett
    ekonomiskt trygghetssystem anpassat till småföretagare måste omgående utredas och regelverket måste förenklas och krånglet minska. Samhället får inte med öppna ögon locka människor att starta eget företag med alla risker det innebär som ett alternativ till att söka anställning länge dessa åtgärder inte är vidtagna. Alla stora företag, stora arbetsplatser har en gång varit små. För varje gång någon i vårt land startar ett företag har chanserna att en ny framgångssaga ska utvecklas, att en ny arbetsplats tillkommit för människor att anställning vid, ökat.

    Därför
    är varje nytt företag oerhört viktigt för Sverige. Unga i dag, mer än i tidigare
    generationer,
    vill arbeta självständigt, något som företagandet kan erbjuda. Se till att alla som vill starta eget företag får möjlighet att göra det under rimliga former med ett rimligt risktagande. För att ge den svenska ekonomin en skjuts med nästa konjunkturuppgång vore det önskvärt med en lösning som är klar att sjösätta när konjunkturen vänder.

    Tage Gripenstam och Aphram Melki

    0 Response to "Småföretagare satta på undantag i välfärden"