• NOLLVISION FÖR FRÄMLINGSFIENTLIGHET



    Några tips för dig som vill hjälpa oss att skapa en vänligare och mer tolerant tillvaro i Södertälje

    REGNBÅGSFLAGGA SKAPAR POLITISK STRID I SÖDERTÄLJE



    "Att flagga regnbågsflaggan är en viktig symbolhandling - att man visar att man backar upp alla gruppers rättigheter", säger Tage Gripenstam till DN.

    Upplagd av Tage Gripenstam On 14:34
    Publicerad på LT den 26 januari 2010


    Krafttag krävs för arbetslösa ungdomar

    Sverige har en av EU:s högsta ungdomsarbetslöshet. Det är inte bara ett finanskrisproblem – ungdomsarbetslösheten var hög även under den senaste högkonjunkturen. I Södertälje har antalet arbetslösa i åldern 15–24 år ökat drastiskt och kräver nya grepp.

    Relaterat

    Enligt vår uppfattning finns ett samband mellan ungdomsarbetslösheten och de höga ingångslönerna. Detta bekräftas av de studier som jämför arbetslöshetsutvecklingen över tid i olika OECD-länder. I länder där det är förhållandevis enkelt att friställa personal tenderar ungdomsarbetslöshetsgraden att vara relativt låg – som i Danmark, Storbritannien och Irland.

    Därför föreslår vi i Centerpartiet avstampsjobb, en ny form av anställningskontrakt för alla som avslutar en utbildning på grundskole-, gymnasie- eller högskolenivå. Enligt förslaget ska de, inom tolv månader efter examen, kunna anställas för två tredjedelar av den avtalsenliga lönen i upp till ett år. Med förslaget banar vi väg för unga in på arbetsmarknaden.

    Vi vill också att den halverade arbetsgivaravgiften (Centerpartiets förslag) för unga ska gälla alla från 15 års ålder. Studenter ska få arbeta och tjäna så mycket de vill vid sidan om sina studier. Studiemedlen måste höjas.

    För att fler företag ska våga anställa vill Centerpartiet förändra lagen om anställningsskydd, Las. Arbetssökande under 26 år ska kunna ingå frivilliga ungdomsavtal där provanställningen förlängs upp till max två år.
    Brister i utbildningssystemet och en stel arbetsrätt är andra orsaker till problemet. Olika lärlingssystem, där ungdomar mellan 16 och 21 år jobbar som lärlingar till en lägre lön kan vara ett sätt att få ner arbetslösheten i dessa grupper, samtidigt som de får yrkesutbildningar som kan leda till nya sysselsättningar.
    Arbetslöshetsförsäkringens tillämpning och arbetsmarknadsregleringar har enligt vår uppfattning påverkat arbetslösheten bland ungdomar.

    För att ta ett exempel har den svenska och irländska ungdomsarbetslösheten utvecklats åt rakt motsatt håll de senaste tio åren. 1995 uppgick arbetslösheten bland ungdomar i åldern 15–24 år till 19 procent i båda länderna. 2005 hade den sjunkit till 8,9 procent i Irland och stigit till 21,7 procent i Sverige.

    I Södertälje inser vi att det krävs krafttag för att arbetslösa ungdomar ska få ett liv utan bidragsberoende. Vi är av den uppfattningen att företagsamhet och aktivt arbete med entreprenörskap är en nödvändighet för att klara av sysselsättningsfrågan under de
    närmaste åren.

    Genom särskilda insatser kan flera nya affärsidéer förverkligas, vilket i sin tur kan generera mer sysselsättning i framtiden. För att nämna några behöver vi:

    • Stimulera entreprenörskap och utveckling inom vård och omsorg
    • Underlätta internationalisering
    • Öka förutsättningarna för kompetensmatchning
    • Kunskapsutveckling

    När det gäller bostadspolitiken tror vi på en mixad marknad, där det finns möjligheter både att hyra och köpa bostad.
    Att ha möjligheten att äga sin bostad handlar för oss i Centerpartiet om att skapa förutsättningar för individer att kunna göra boendekarriär och ha möjlighet att ändra på sina livssituationer. Detta ligger i linje med vårt arbete för att motarbeta utanförskapet.
    Tage Gripenstam
    Kommunalråd (C)

    0 Response to " "