• NOLLVISION FÖR FRÄMLINGSFIENTLIGHET



    Några tips för dig som vill hjälpa oss att skapa en vänligare och mer tolerant tillvaro i Södertälje

    REGNBÅGSFLAGGA SKAPAR POLITISK STRID I SÖDERTÄLJE



    "Att flagga regnbågsflaggan är en viktig symbolhandling - att man visar att man backar upp alla gruppers rättigheter", säger Tage Gripenstam till DN.

    Upplagd av Tage Gripenstam On 16:44

    Publicerat i Dagens Nyheter den 23 mars 2010

    ”Vårdvalet ska bli ännu bättre”

    Centerpartiet i Stockholms län: Nu är det dags att ta nästa steg för att höja kvaliteten i Vårdval Stockholm.

    För Centerpartiet är utgångspunkten att vården ska utformas efter individens behov. Det kan låta självklart. Men faktum är att centraliserat detaljstyre alltför länge stått i vägen för en god och tillgänglig vård. Konsekvensen har varit att människor fått stå i lång kö för att få träffa läkare.

    Vårdval Stockholm har varit en banbrytande reform för vården i Stockholm. Patienterna har makt att välja sin vårdcentral och driver genom sitt val själva fram kvalitet i primärvården. Genom att tillgängligheten i primärvården ökat och patienterna är nöjdare, har vårdvalet löst sin huvuduppgift. Men när stora förändringar sker är det viktigt att utvärdera för att se vad som behöver förbättras.

    Efter två år med vårdvalet är det dags att ta nästa steg. Här presenterar Centerpartiet fem punkter för att utveckla vårdvalsmodellen:

    • Varje patient ska ha en kontakt i form av ett vårdombud. Ombudet – som kan vara husläkaren eller en sjuksköterska – ska ansvara för att vårdkedjan fungerar smidigt för varje patient som remitteras vidare. I dialog med patienten ska ombudet söka snabbaste eller på annat vis den lämpligaste vården. Genom att primärvården får ett helhetsansvar för patienten där vårdcentralen får en bonus om vårdgarantins gränser hålls, skapas incitament för bättre tillgänglighet och högre kvalitet.

    • Vi föreslår en ersättningsmodell som tar mer hänsyn till diagnos och vårdbehov. Genom en hög grundersättning blir äldre och multisjuka de mest attraktiva patienterna. Då blir det särskilt viktigt att anpassa verksamheten efter de mest krävande patientgruppernas behov.

    • Det måste bli lättare för patienter att få information om den rent medicinska kvaliteten. Därför behövs tydligare kvalitetsmått för primärvården. Dessa mått kan underlätta för patienter att driva fram kvalitet genom sina val och ligga till grund för ett kvalitetsinriktat ersättningssystem för landstinget.

    • Distrikts- och sjuksköterskan är ofta den viktigaste vårdkontakten för patienter. Centerpartiet vill göra det möjligt för patienter att välja distrikts- eller annan sjuksköterska som sin kontaktperson i vården. Även besöksersättningen för sjuksköterskor bör ses över.

    • I debatten om vårdvalet florerar uppgiften att läkarna eftersträvar många korta besök hellre än att undersöka två hälsoproblem vid samma besök. Utvärderingar som har gjorts har inte kunnat visa någon sådan utveckling. Men vårdgivare som på detta sätt vill skumma grädden i ersättningssystemet kan faktiskt premieras genom nuvarande modell. Centerpartiet vill därför ge en rättighet för patienter till ett femton minuter långt besök. Brott mot denna rättighet ska medföra att patienten inte behöver betala sin patientavgift. Enbart om det är medicinskt motiverat har läkaren rätt att föreslå att en ny tid bokas

    Vårdvalet har varit en succé. Men modellen kan förbättras ytterligare. Vi efterlyser en bred politisk överenskommelse om vårdvalets framtid. En blocköverskridande enighet ger vårdens företagare och personal långsiktighet och bättre förutsättningar att planera verksamheten. Att vänsteroppositionen med sitt ”Hälsoval Stockholm” nu accepterar delar av vårdvalsreformen är därför glädjande. Samtidigt har vänstern missat den viktigaste grundstenen i vårdvalet, nämligen den fria etableringsrätten.

    Vår fasta uppfattning är att en fri etableringsrätt där det är enkelt att starta vårdföretag och nya mottagningar, är en grundbult för en nära vård som ger patienten makt och valfrihet. Därför är förutsättningen för en överenskommelse att etableringsfriheten accepteras som en utgångspunkt. I övrigt kan faktiskt det mesta diskuteras så länge det främjar hög kvalitet och bra vård för stockholmarna.

    Gustav Andersson (C) landstingsråd, gruppledare

    Kajsa Hansson (C) vice gruppledare

    Tage Gripenstam (C) ledamot i gruppstyrelsen

    0 Response to " "